21 Mayıs 2019 Salı

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Bağcılıktan, tarıma ve çiçek yetiştiriciliğine kadar birçok alanda kullanılabilen solucan gübresi, üretim verimini ve hızını arttırmasından dolayı son yıllarda iyiden iyiye yaygınlaşmaya başladı. Bu doğrultuda ürün yetiştiriciliğini amatör ve profesyonel olarak yapan birçok kişi, solucan gübresi ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyor. Solucan gübresi satın almak ve kullanmak isteyenlerin en sık merak ettiği sorular arasında da ‘Solucan gübresi nasıl kullanılır?’, ‘Solucan gübresi kullanım miktarı ne kadardır?’ gibi sorular yer alıyor. Biz de solucan gübresi üreticisi Akköylü olarak bu hafta hazırladığımız blog yazısında, solucan gübresi kullanım şekli ve miktarı konusunu ele alacağız. Solucan gübresi kullanımını merak edenler için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz. 

Solucan Gübresi Kullanım Miktarı

Solucan gübresi kullanım miktarı yetiştiricilik türüne, amacına ve alan büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Bu başlık altında sizler için belli başlı bitki ve sebze türlerinde, solucan gübresinin ne kadar kullanılabileceğine dair bilgiler sunacağız. 

1) Domates, biber, patlıcan, enginar, kabak, salatalık, bamya, kavun, karpuz, bal kabağı, mısır ve ayçiçeği gibi ülkemizde sıklıkla yetiştirilen bitki ve sebzelerin yetiştiriciliğinde, 1.000 m2 bir alan için ortalama olarak 140-160 kg civarında solucan gübresi kullanılmaktadır. Söz konusu miktarlar tarla yetiştiriciliği için geçerlidir. Örtü altı yetiştiriciliği için bu miktarların yaklaşık 20 kg fazlası gerekmektedir. 

2) Lahana, Ispanak, Marul, Pırasa, Soğan, Sarımsak, Roka, Maydonoz, Dereotu gibi sebzelerin yetiştiriciliğinde, 1.000 m2’lik alan için ortalama olarak 100-120 kg solucan gübresi kullanılmalıdır. Solucan gübresinin bu kullanım miktarı söz konusu ürünlerin tarla yetiştiriciliğinde geçerlidir. Bu ürünlerin örtü altı yetiştiriciliği için kullanılması gereken solucan gübresi miktarı 1.000 m2’lik alan için 120-140 kg’dır. 

3) Patates, mercimek, nohut, barbunya, turp, buğday, pancar, havuç, turp, çavdar, yulaf gibi bakliyat ve sebzelerin tarla yetiştiriciliğinde 1.000 m2’lik alan (1 dekar) için ortalama olarak 120-140 kg solucan gübresi kullanılmalıdır.

4) Elma, armut, ayva, kiraz, erik, portakal, mandalina, greyfurt, muz, kivi, şeftali, vişne, limon gibi yaz ve kış dönemlerinde yetiştirilen meyve ağaçları için solucan gübresi kullanım miktarı boyuta göre değişiklik göstermektedir. Söz konusu meyve ağaçlarının yeni dikimlerinde ağaç başına 3-4 kg solucan gübresi gerekmektedir. Fide halindeyken 2-3 kg, genç ağaçken 3-4 kg, yetişkin bir ağaçken 3-5 kg solucan gübresi gerekmektedir. 

Solucan Gübresinin Kullanım Şekli

Farklı türdeki onlarca meyve ve sebze türleri için solucan gübresinin kullanım miktarı ile ilgili bilgi vermemizin ardından, solucan gübresinin toprağa uygulanma şekli ile ilgili de bilgi verebiliriz. Öncelikle solucan gübresini son kullanım tarihine kadar uygun saklama koşullarında tutmanız gerekmektedir. Bu, içerisindeki yararlı bakterilerin daha etkili olması için önemlidir. Solucan gübresi kullanım ve uygulama şekli ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise, solucan gübresini toprağa uygulamanızın ardından kimyasal ilaçlama yapılmamasıdır. Solucan gübresi toprağa uygulanırken ise, mutlaka uygulandığı bitkinin ya da meyvenin köküne teması sağlanmalıdır. 

Solucan gübresi üreticisi Akköylü olarak hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Solucan gübresi kullanım şekli ve miktarı ile ilgili hazırladığımız yazı hakkında daha fazla sorunuz olması halinde bizlerle 0536 842 50 77 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Solucan gübresi satın almak isterseniz, ilgili link üzerinden sipariş formu doldurabilirsiniz.

Kaynak: https://akkoylu.com/solucan-gubresi-kullanim-sekli-ve-miktari/

8 Mayıs 2019 Çarşamba

Solucan Gübresi Hangi Alanlarda Kullanılır?



Tarımcılığın farklı alanlarında çalışan çiftçiler ile amatör olarak bahçecilik ile uğraşan birçok insan, halihazırda solucan gübresinin üretim verimini arttırdığını bilmektedir. Buna bağlı olarak söz konusu çiftçiler ve amatör bitki yetiştiriciler, solucan gübresinin kendi alanlarında ve ürünlerinde kullanılıp kullanılamayacağını merak etmektedir. Biz de bu doğrultuda ‘Solucan gübresi nerelerde kullanılıyor?’ sorusunun yanıtına yönelik bir blog yazısı hazırlamak istedik. Yazı boyunca verdiğimiz bilgilerde, solucan gübresi kullanım alanları ve kullanmanız halinde size sağlayacağı başlıca faydaları bulabilirsiniz. Solucan gübresinin kullanımına ilgi duyan kişiler için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Solucan Gübresinin Kullanıldığı Alanlar

Toprağa ve üretime verim ve süre olarak büyük katkılar sağlayan solucan gübresi, tarımcılık sektörünün birçok alanında kullanılmaktadır. Çiftçilikte ve bitki-sebze-meyve yetiştiriciliğinde kullanım oranı giderek artış gösteren solucan gübresinin kullanılabildiği başlıca alanları bu başlık altında sizler için derledik.

1) Sebze Yetiştiriciliğinde Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan gübresi, tüm sebze çeşitlerinde kullanılabilmektedir. Sebzecilikte solucan gübresi kullanımı, beraberinde birçok faydayı getirir.
  • %30-50 oranında daha yüksek verim getirir.
  • Sebzelerde fide oluşum sürecini yaklaşık olarak 2 hafta kısaltır.
  • Sebzelerde hasat süresini 2 hafta geriye çeker.
  • Tohum çimlenmesindeki verimi yaklaşık olarak %40 oranında arttırır ve tohum giderlerini azaltmış olur.
  • Sebzelerde solucan gübresi kullanmak, sebzeleri daha renkli ve lezzetli hale getirir.
2) Meyvecilikte Solucan Gübresi Kullanımı

Bir başka solucan gübresi kullanım alanı meyveciliktir. Meyvecilikte solucan gübresi kullanımı birçok fayda sağlar.
  • Meyvecilikte solucan gübresi kullanmak fidan gelişimini daha hızlı hale getirir.
  • Kesinlikle başarılı bir tansplantasyon sağlar.
  • Meyvelerin hasat zamanı yaklaşık olarak 2 hafta geriye alınmış olur.
  • Meyvelerin orijinal boyutlarda büyümesini, daha lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlar.
3) Çim İçin Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan gübresinin kullanım alanları arasında çim ve türevleri de bulunmaktadır. Çimde solucan gübresi kullanımının sağladığı başlıca faydalar ise şu şekildedir:
  • Çimlerin daha sağlıklı ve güçlü bir yapıya sahip olmasını sağlar.
  • Çimlerde oluşabilecek sararmaların önüne geçer.
  • Çimlenme sürecindeki verimi arttırır ve buna bağlı olarak da çim için kullanılan tohum maliyetini minimize eder.
4) Bağcılıkta Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan gübresinin bağcılık faaliyetlerinde kullanılmasının getirdiği başlıca faydaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
  • Bitki köklerinin daha hızlı, sağlıklı ve sağlam gelişmesine yardımcı olur.
  • Yetiştirilen türün orijinal kokusu ve tadı daha yoğun olur.
  • Üzümcülükte daha erken hasat yapılmasını sağlar. Böylelikle daha kaliteli üzümlerin daha erken piyasaya sürülebilmesine olanak sağlar.
5) Patates Tarımında Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan gübresinin kullanıldığı alanlardan bir tanesi olan patates tarımında, solucan gübre kullanılmasının getirdiği başlıca faydalar aşağıdaki gibidir:
  • Verimi epey arttırır.
  • Fazla miktarda kullanılması bitki köküne hiçbir şekilde zarar vermez.
  • Patates yetiştiriciliğinde genel olarak %40 – %70 oranında verim artışı sağlar.
  • %15 – %45 oranında daha fazla nişasta sentezlenmesini sağlar. Dolayısıyla patatesin lezzeti artar.
  • Kullanıldığı topraktaki besin maddesi, sene boyunca içeriğini koruyabilir.
Görüldüğü üzere solucan gübresi kullanımı, bitki ve sebze yetiştiriciliğinde hem verimi hem de yetiştirilen ürün ile toprağın kalitesini arttırır. Nitekim solucan gübresi kullanan çiftçiler de bunu onaylar nitelikte geribildirimler vermektedir. Solucan gübresinin kullanılabileceği diğer tarım ürünleri arasında domates, lahana, buğday, süs bitkisi, fidan gibi meyve-sebze-bitki çeşitlerini sayabiliriz. Solucan gübresini siz de denemek istiyor ve ‘Solucan gübresi nereden alabilirim?’ diye soruyorsanız, Akkoylu ile iletişime geçebilirsiniz. Ürün ve hizmetlerimiz ile ilgili detaylar için de web sitemize göz atabilirsiniz.